Нова технология оползотворява по-ефективно морската вода

Прясна вода и възобновяема енергия – хората са в постоянно търсене на стабилни източници и на двете. Пречистването на водата изисква много енергия, а компаниите за електроразпределителни услуги се нуждаят от значително количество вода за охлаждане при производството на енергия.

Тяхна обща цел е да намерят технология за третиране на водите с ниска консумация на енергия. Изследователи от Университета в Колорадо казват, че може би са открили отговора, съобщи GreenTech.bg.

Миналата година едно изследване, публикувано в сп. “Екологични науки и технологии”, заговори за обезсоляване чрез микробни горивни клетки – нова технология, която може да третира отпадъчни води и да произвежда електроенергия едновременно. Въпреки това въвеждането й в практическа употреба се оказа предизвикателство, поради колебанията в електричеството.

Жийонг Рен и неговият екип от Университета в Колорадо открили, след шестмесечна упорита работа, че биха могли чрез тази система да произвеждат и водород, който се събира лесно и удобно, като по този начин внесли подобрения в технологията.

Проучването, озаглавено “Едновременно обезсоляване на морска вода и производство на водород чрез използване на микробни клетки за електролиза и обезсоляване на морска вода” и публикувано в началото  декември, се финансира от Службата за военноморски изследвания.

“Корабите и екипажите се нуждаят от енергия, произведена на място, както и от прясна вода за пиене”, казва Рен пред PhysOrg.com. “Затова ВМС имат голям интерес към технологията както от гледна точка на обезсоляване на водата, така и от гледна точка производство на възобновяема енергия”.

Следващата стъпка за Рен и неговият екип ще включва използване на истински отпадъчни води, за да се тества ефективността, както и оптимизиране на конфигурацията на реактора, за да се подобри производителността на системата.

Коментар