Излезе нова версия на MySQL 5.5.x

Oracle пусна нова версия на популярната система за управление на бази данни MySQL, придобита с покупката на Sun Microsystems. Изданието MySQL 5.5.8 е първата стабилна версия в линията 5.5.x.

MySQL се явява конкурент на корпоративните решения на Oracle, поради което мнозина се опасяваха, че компанията ще прекрати развитието на проекта. Пускането на нова версия обаче опровергава подобни опасения, поне на този етап.

Най-значителното нововъведение в MySQL 5.5.8 е оптимизацията на производителността при работа на многопроцесорни системи. Освен това като система за съхранение на данни по подразбиране вече се използва InnoDB, вмeсто MyISAM, като в нея са направени и подобрения за по-висока производителност при входно-изходни операции.

MySQL 5.5.8 осигурява и по-качествена поддръжка на операционната система Solaris, вкл. атомарни инструкци и при работа на многопроцесорни системи. Добавена е и поддръжка на инструментите за диагностика Dtrace.

Безплатната версия на MySQL се разпространява под лиценз GNU GPL. Потребители, които се нуждаят от комерсиална поддръжка, могат да направят платен абонамент за една от версиите Classic Edition, Standard Edition, Enterprise Edition или Cluster Carrier Grade Edition.

Даунлоуд: MySQL 5.5.8

Коментар