Електронен “джебчия” краде кредитни карти

Измамите с кредитни карти са почти толкова стари, колкото и самите кредитни карти. Електронният "джебчия" обаче е сравнително нова заплаха за сигурността на парите на хората. Това е най-тихата и подла измама с подобно разплащателно средство: крадецът тайно сканира чантите и портфейлите на хората и взема данните от кредитните им карти.

Измамата е възможна при карти, оборудвани с чип за безконтактно четене на близки разстояния – RFID (радиочестотна идентификация). При тази технология картите се четат само с доближаване до терминалното устройство. Това са новото поколение карти, които могат да съдържат т. нар. електронни пари и електронни портфейли за микро-плащания и др., но технологията все по-често се прилага и при личните документи – паспортите.

Според история, излъчена по един от каналите Fox в Мемфис, млад мъж с картов четец и нетбук под ръка е „обходил“ няколко души и е „обрал“ кредитните им карти, без те изобщо да подозират. Той се сдобил с номерата на кредитните карти, имената, датите на изтичане и почти всички други данни на картите на случайните минувачи. Всичко това – без да се докосне до когото и да било от жертвите.

Единствената информация, която RFID чиповете не предават, е CVV – номер за верификация, който представлява код за сигурност за всяка кредитна карта. Това е трицифрен код, намиращ се на гърба на всяка кредитна карта, който някои е-търговци изискват при покупка.

Истина е, че до този момент не са известни случаи на кражби на номера на кредитни карти, извършени точно по този начин. Но това може да се дължи на факта, че малцина знаят за работата на безконтактната технология. По традиция обаче злонамерените „техничари“ се ориентират най-бързо как могат да използват една все по-масова технология за извършване на измами.

Повечето хора не знаят какво би могло да се случи с кредитните им карти. Щатските правителствени служители обаче са пределно наясно със слабостите на RFID чиповете от години. Ето защо много държавни служители са задължени да носят специална "риза", в която държат своите официални документи за самоличност.

Коментар