Wii е най-икономичната гейм конзола

Ако се оглеждате за нова конзола за видео-игри за този празничен сезон, ето още един критерий, който е добре да се вземе предвид: консумацията на енергия, пише GreenTech.bg.

Американският институт за изследвания на електрическата енергия тази седмица публикува доклад, който сравнява гейм-конзолите Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360 и Sony PlayStation 3 от гледна точка на консумацията им на енергия.

След час играене на Madden NFL 11 институтът е стигнал до някои категорични и ясни резултати: Wii използва по-малко от една шеста от мощността, консумирана от другите две конзоли – 13,7 вата, в сравнение с 84,8 за PlayStation и 87,9 за Xbox. Причината за огромната разлика е лесно откриваема: Xbox и PlayStation предлагат много по-високо качество на графиката от Wii.

И макар че потреблението на енергия надали скоро ще бъде важен фактор при вземането на решение за покупка на гейм-конзола, Марк МакГранахан, вицепрезидент на института, все пак е доволен, че и такава информация вече е налична в публичното пространство.

„Потребителите все повече осъзнават колко електроенергия консумира електрониката в домакинството им, както в режим на активна работа на уредите така и когато те са в режим на покой и готовност, – обяснява МакГранахан. – Въпреки че общата тенденция е ориентиране към по-ефективна електроника, тези изследвания ясно показват, че ако сте загрижен за енергоконсумацията, може да искате да зададете въпроси относно потреблението или да проверите подробности по темата“.

Коментар