KDE се застрахова от патентни рискове

Разработчиците на отворената графична среда KDE се присъединиха към защитната патентна мрежа Open Invention Network (OIN). По този начин KDE ще се предпази от рискове, свързани с патентни нарушения, тъй като OIN разполага с внушителен масив от технологични патенти на нейните членове.

Всички членове на OIN имат достъп до огромния патентен пул на организацията, без да заплащат лиценцзионни такси. Присъeдиняването на KDE към OIN потвърждава ангажимента на екипа разработчици към отворения код, коментира шефът на OIN Кейт Бергелт.

KDE гледа на патентната организация като на един от ключовите фактори, които предпазват от патентна агресия създателите на иновации в областта на отворения софтуер. Като член на OIN, екипът на KDE ще получи защита от компании, които поддържат частни платформи.

По-рано към OIN се присъедини и некомерсиалната организация The Document Foundation, разработчик на офис пакета LibreOffice, който стъпва на изходните кодове на OpenOffice.org. Членове на OIN са още компании като IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat и Sony.

Коментари по темата: „KDE се застрахова от патентни рискове”

добавете коментар...

  1. (Анти)Авторски права

    Най-сетне! Крайно време беше, да се появи структура за противодействие на мракобесието на Digital Millennium Copyright Act.

Коментар