Сензорна система управлява бързо милиони документи

Представете си, че може да намерите, отворите, сортирате, преместите и прегледате хиляди документи само с докосване на сензорен екран. Или че можете да подредите милиони документи в рамките на няколко часа, а не седмици.

Учени от Xerox създадоха прототип на система за преглед на „интелигенти документи” (Smart Document Review), която дава възможност на потребителите да работят върху сензорен дисплей и да сортират документи само с движение на пръстите си по екрана. Интерфейсът е подобен на този на iPhone или тъчскрийна на смарт телефоните, но 150 пъти по-голям, което позволява ползване от няколко потребителя едновременно.

Новата технология е разработена от Изследователския център на Xerox в Европа с цел да помогне на потребителите бързо да групират сходни документи, съобщиха от компанията. Документите могат да бъдат поставени един до друг за сравнение, да се уголемяват и намаляват, или да се струпват в ъгъла на дисплея, точно както истински листове хартия се поставят на бюрото, но все пак с всичките възможности, които предоставят дигиталните документи.

Освен това, посочвайки дадени документи, потребителят „учи” системата коя информация е важна. Системата полза това знание като автоматично категоризира и сортира милиони документи за много по-малко време от това, което обикновено е необходимо, ако се прави на ръка.

Бързият процес на преглед на документация е едно от най-големите предизвикателства за индустриите, които работят интензивно с голям набор от документи, като застрахователи, фармацевтични и медицински компании, финансови и юридически институции. Така например, при съдебни процеси, правните лица могат да прегледат ръчно малка част от електронните документи с улики, като посочват кои от тях се отнасят до дадено дело и кои не. За сравнение – системата за преглед на документи, разработена от Xerox, бързо сканира целия наличен архив и автоматично подбира всички документи, които трябва да се прочетат от заинтересованите лица.

„Ако си представите огромната документация, свързана със съдебни процеси, патентоване, държавна сигурност и разузнаване, ще разберете какви усилия се полагат за преглеждането на милиони документи”, казва Каролин Приволт, проектен ръководител в изследователския център, създал технологията Smart Document Review. „Вярваме, че подобен инструмент ще окаже голямо влияние върху разходите, точността и скоростта при прегледа на документи.”

Системата за преглед на документи на Xerox е основана на предшестващата технология CategoriX, разработена от екипа на Изследователския център на Xerox в Европа. CategoriX понастоящем се предлага като част от решенията на Xerox за правната система, които включват предложения за модерен електронен преглед на правни документи.

CategoriX е инструмент за автоматична класификация на документи, разработена от специалисти в сферата на лингвистиката и статистиката. Тази технология, в комбинация с чувствителния на допир екран на PQ Labs, е в основата на прототипа за преглед на интелигенти документи.

В момента новата система преминава през пилотна проверка преди да бъде доразработена за търговско разпространение. Наличността й на пазара ще бъде обявена допълнително.

Коментар