България може да изнася ток за Ливан

България може да изнася ток за Ливан, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с ливанския си колега Джубран Басил. Двамата разговаряха в Бейрут в рамките на визитата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, съобщи МИЕТ.

Ливан има голям хидропотенциал, който засега не използва пълноценно, подчерта министър Басил. Правителството е разработило екшън план за енергетиката, ориентиран към производството на ток от микроцентрали. Тяхната дейност може да бъде субсидирана с над 1 млрд. долара.

България може да предложи турбини за малки централи и да участва в инженеринга и изграждането на соларни инсталации, каза министър Трайков. Към момента инсталираната в България мощност от ВЕИ е около 10% и към подобни проекти има голям инвеститорски интерес, добави той.

Същевременно, България и Ливан ще стартират съвместен проект за насърчаване на двустранното партньорство между малки и средни предприятия. За това се договориха министър Трайков и ливанския министър на икономиката и търговията Мохаммад Сафади.

Двете страни ще организират и работни бизнес групи с посредничеството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. От своя страна, ливанското правителството спонсорира фонд за заеми на малки и средни предприятия.

България е добра платформа за компании, които искат да стъпят на пазара на ЕС, заяви министър Трайков, като подчерта добрата бизнес среда за подпомагане на чуждестранните инвеститори – чрез ниски данъци и такси, с конкретни стимули за по-бърза реализация на проектите и специална подкрепа за сертифицираните инвеститори.

Арабската страна има споразумение с ЕС в транспорта, енергетиката и туризма, което е улеснение за по-активни връзки с България. Джоинт венчър между Ливан и България би могъл да бъде добро начало в тази посока, както и подкрепата за частния сектор, който да реализира продукцията си в страни от Европа и арабските държави, подчертаха двамата министри.

по темата: „България може да изнася ток за Ливан”

добавете коментар...

  1. ATILA

    Предлагаме турбини за малки централи, инженеринг и изграждане на соларни инсталации – кога станахме толкова добри в изграждането на алтернативни източници???????!!!!
    Като гледам в България едвам прохождат някакви недоносени проекти….
    Или пак ще правим свирки на циганите, а те няма да ни платят…..

Коментар