Антистрес писалка намалява напрежението

Студентът по промишлен дизайн Мигел Брунс Алонсо от техническия университет Делфт в Нидерландия е създал прототипна писалка, за която той твърди, може да идентифицира краткосрочния стрес у своя ползвател, както и че може да облекчи част от този стрес. „Антистрес писалката“ не анализира сърдечната честота на потребителя или галваничната реакция на кожата – вместо това тя разбира кога твърде много я „гнявят“.

Според Алонсо, експерименти, проведени в хода на изследванията му, са показали, че хората са склонни да си играят с писалките и да ги мачкат по всевъзможни начини, когато са напрегнати. Почти всеки човек в личния си опит по някакъв начин прави това – намира предмет, който да мачка, стиска, чопли, разглобява.

Датчици за движение в тази „антистрес писалка“ откриват нервозните движения, като на този етап вътрешния електромагнити създават ефект на противотежест – става по-трудно писалката да се движи. След като нервните движения спрат, спира и действието на електромагнитите. Потребителят по този начин бива „възнаграден“ за прекратяването на поведението, което е индикатор за психически стрес.

Когато писалката е била тествана върху хора, тези, които са получили „обратна връзка“ от устройството, са регистрирали сърдечен пулс средно с пет процента по-нискък от тези, при които не е имало реакация. Никоя от тестовите групи не е знаела, че раздадените писалки са проектирани да реагират на поведението на потребителите.

Заключението от това е, че продуктите, които се опитват да намалят краткосрочния стрес е по-добре да се намесват пряко за промяна на това поведение, вместо само да предупреждават потребителя за неговото ниво на стрес“, коментира Алонсо.

Коментар