Nvidia открива 20 нови CUDA центрове по света

Графичната компания Nvidia открива още 20 изследователски и учебни CUDA центрове по целия свят. Новите институти са разположени в САЩ, Германия, Франция, Израел, Италия, Ливан и Турция.

Центровете ще предложат използване на огромната изчислителна мощ на паралелните графични процесори (GPU) за решаване на актуални задачи и за ускоряване на научни открития, съобщи компанията.

Институтите CUDA прилагат GPU изчисления в различни изследователски области. Учебните CUDA центрове, от своя страна, включват използване на методите на GPU изчисления в основния учебен план.

По езика за програмиране CUDA вече се обучават студенти в над 350 университета по света. Около 100 хиляди програмисти активно разработват приложения за графични CUDA процесори, съобщават от Nvidia.

Интересът към GPU изчисленията расте и те все по-често се използват в различни области на промишлеността и науката.

Програмата за CUDA изследователски центрове на Nvidia предполага сътрудничество с институти, които разширяват обхвата на масивно-паралелните изчисления.

Учебните CUDA центрове пък осигуряват на университети и колежи учебни материали, лицензи за програми и GPU с поддръжка на CUDA, както и допълнително оборудване.

Коментар