Успешните ИТ мениджъри имат бизнес мислене

Компаниите с най-ефективни ИТ мениджъри извършват с 42% повече сделки с клиенти и с 93% повече доставки през интернет, твърди глобално проучване на Accenture сред най-големите фирми в света. Освен това ефективните ИТ шефове харчат с 29% повече средства за разработка и внедряване на нови приложения, отколкото за поддръжка на съществуващите системи.

В допълнение, те извършват 8 пъти по-често изследвания на ефективността на работа на своите ИТ подразделения и 2 пъти по-често посочват качеството на персонала като приоритетно направление за развитие.

В хода на изследването „Global IT Performance Research” консултантите от Accenture са извадили ключовите критерии за ефективност на ИТ ръководителите и тяхното влияние върху бизнеса на компаниите.

Ефективните ИТ директори показват иновативност, гъвкавост и висока изпълнителност в няколко направления: стратегическо планиране, управление на операциите, създаване на архитектура на приложенията, управление на информацията, управление на услугите, внедряване на иновативни решения, управление на ресурсите и персонала, информационна и технологична сигурност, аутсорсинг.

Повечето ИТ ръководители (67%) считат информационните технологии за стратегическо конкурентно предимство, но не всички се ръководят от стратегически бизнес подходи при управлението на своите ИТ поделения.

Това, което отличава успешните и ефективни ИТ мениджъри, е подходът за управление на ИТ отделите като бизнес. Този тип ръководители не само обезпечават функциониране на ИТ инфраструктурата, но, загрижени за спецификата на основния бизнес на компанията, прилагат стратегия за развитие в ИТ в съответствие с бизнес стратегията.

В частност, успешните ИТ ръководители регулярно измерват ефективността на ИТ инвестициите и контролират съотношението на разходите за ИТ и предимствата, които получават компаниите от ИТ решенията.

Проучването на Accenture е проведено сред ИТ мениджърите на 226 най-големи в света частни и държавни компании от различни отрасли.

Коментар