Отворен код се пише масово в работно време

Много работодатели са на мнение, че ако служителят изпълнява в срок поставените задачи, то той има право да се разпорежда с времето си

Над две трети от Linux-разработчиците (67%) се занимават в част от работното си време и със странични отворени проекти, които не са свързани със служебните им ангажименти, сочи нов доклад на агенция Research and Markets (R&M), базиран на проучване на Evans Data.

16% от разработчиците изразходват над половината от своето платено работно време за външни проекти, а други 25% отделят за подобна дейност между 25 и 50% от времето си, сочи анкета сред 400 разработчици на Linux. 33% от интервюираните са заявили, че никога не се занимават със странични проекти в работно време.

Често разпространена е и обратната практика – от дома да се работи по служебни задачи, става ясно от анализа, публикуван в linuxfordevices.com.

Не може да се говори еднозначно обаче за отрицателно влияние на страничните ангажименти с отворен код върху работния процес в платената служба. Участието в подобни проекти може да бъде свързано с подобряване на функциите или отстраняване на грешки в модули, които в крайна сметка ще способстват постигането на целите на работодателя в не по-малка степен, отколкото личната  мотивация на разработчика.

Освен това много работодатели са на мнение, че ако служителят изпълнява в срок поставените задачи, то той има право да се разпорежда с времето си, както намери за добре.

Според скорошен доклад на Linux Foundation, над 70 процента от развитието на ядрото се извършва от платени разработчици. Една трета от приноса за ядрото през 2010 година идва от четири компании: Red Hat, Novell, IBM и Intel.

Проучването на Data Evans стига до извода, че 65% от разработчиците печелят под 100 долара на година от отворени проекти. Само 5% са заработили от 1000 до 5000 долара от участие в проект с отворен код. 4% са получили между 10 и 50 хиляди долара, а други 4% са успели да спечелят над $100,000 на година от работа по отворен проект.

Създателите на отворен код обикновено са мотивирани от желанието да демонстрират програмистките си възможности, както и от алтруистично желание да дадат своя принос за общността на отворения код, разкрива още проучването. В някои случаи тази работа може да е просто необходимост, за да бъде завършен друг проект.

Коментари по темата: „Отворен код се пише масово в работно време”

добавете коментар...

  1. Антон

    Искам да съм агенция за проучвания Research & Market :)))

Коментар