Соларно предприятие на Intel затваря врати

Производителят на слънчеви панели SpectraWatt, който е „рожба“ на чип-гиганта Intel, ще затвори новооткрития си завод в Ню Йорк. Фирмата ще съкрати работниците в него, съобщи GreenTech.bg.

SpectraWatt бе създаден през 2008 г. и финансиран с около $91 милиона. Фирмата произвежда силициеви клетки за слънчеви панели. По-рано тази година производителят премести седалището си от Орегон в северната част на щата Ню Йорк, където държавата предлага данъчни облекчения за откриване на завод.

SpectraWatt се отдели от Intel преди две години. Сега обаче компанията е решена да затвори завода, който стартира през май тази година. Като част от плана си фирмата планира да започне освобождаване на най-малко 100 работници през март, според Асошиейтед прес.

По отношение на мотивите от компанията заявяват, че зимното време е довело до забавяне на соларните проекти в Европа, намалявайки търсенето на нейните слънчеви батерии.

Местните власти са шокирани и изненадани от решението на производителя, пише вестник Poughkeepsie Journal. Според изявление, изпратено до медията, SpectraWatt „продължава да търси алтернативи, насочени към подобряване на сегашната си ситуация, и се надява да промени този ход“.

Макар че SpectaWatt обвинява слабото европейско търсене на соларни панели, факт е, че всички производители на слънчеви клетки са подложени на силен ценови натиск заради конкуренцията в световен мащаб. През последните няколко години цените на традиционните силициеви соларни панели спадат непрекъснато, което до голяма степен е резултат от настъплението на китайски производители.

Коментар