Растат кражбите на информация от екрана

Кражбата на информация от екраните на лаптопи и други мобилни устройства се превръща във все по-сериозна заплаха за сигурността на фирмите. Според проучване на People Security, направено по поръчка на 3М, половината от служителите на големи компании поне един път на седмица работят на мобилните си компютри на оживени обществени места.

Подобно поведение излага на показ конфиденциална информация като номера на кредитни карти и социални застраховки, медицински данни на пациенти, корпоративни финансови данни за вътрешно ползване и др. Така нараства рискът от кражба на информация от лаптопи, без да е извършван взлом на корпоративните мрежи, отбелязва 3М. Кражбата може да бъде осъществена с помощта на мобилни телефони с камери или с невъоръжено око.

В периода от 2005 г. насам са били „откраднати” по този начин над половин милиард съобщения, съдържащи конфиденциална информация, сочат данните от проучването да САЩ.

В изследването са участвали 800 души, от които 71% са признали, че от любопитство са се заглеждали в компютърния екран на съседа, когато там е имало е-поща, презентации, таблици или друга корпоративна информация. 15% от анкетираните пък съвсем умишлено се интересували от подобна информация на екрана, а 2% са се опитвали да я запомнят или фотографират.

3M е направила проучването, за да подчертае нуждата от специални средства за защита. Компанията предлага филтър за защита на екрана, който повишава двойно сигурността на данните на мониторите на настолни компютри и лаптопи.

3M Privacy Filter Gold представлява многослоен оптически филтър, който създава огледален ефект и по този начин защитава информацията на екрана от външни погледи. Страничният наблюдател може да види на екрана само своето изображение на златист фон.

Коментар