Хибридна памет ускорява работата на мобилни компютри

Хибридна памет ще използва възможностите на новата операционна система Windows Vista, за да ускори работата на мобилните компютри. Технологията ще намали времето, за което стартират машините с Vista, като зареди системата направо от чиповете флаш памет. Този подход е много по-бърз, отколкото при стартиране на компютъра от твърдия диск.
Търпението може да е добродетел, но когато става дума за по-бързо стартиране от компютъра, никой няма да се оплаче. Точно затова един нов индустриален съюз промотира хибридна технология за ускоряване на стартирането на лаптопите. Пет водещи хардуерни компании се обединиха, за да лансират нов продукт на пазара, който включва NAND флаш памет в хард драйва на компютъра.
Освен увеличението на скоростта на достъп до съхранените данни, този т.нар. хибриден хард драйв ще удължи и живота на батерията на лаптопа, тъй като флаш паметта консумира по-малко. Членове на новосформирания съюз са водещите производители на твърди дискове Fujitsu, Hitachi, Samsung , Seagate и Toshiba.
NAND флашът е тип памет, обикновено използвана при MP3 плеърите и дигиталните камери. За разлика от твърдите дискове (HDD), които записват данните на въртящи се дискове, флаш паметта съхранява информацията на микрочип. Тази памет, подобно на твърдия диск, съхранява данните, дори когато устройството е изключено, но позволява много по-бърз достъп до информацията.
Очаква се хибридните устройства да се появят в моделите лаптопи от висок клас в края на март. А в бъдеще се очаква технологията да стане стандартна във всички модели.
Следващият месец на масовия пазар излиза операционната система Windows Vista. Хибридната технология ще се възползва от възможностите й с цел по-бързо стартиране на мобилните компютри.
Смята се, че лаптоп с хибриден драйв може да постигне до 20% подобрение на времето за стартиране на системата и отваряне на приложение. Дори лаптопът да е в “спящ” режим, той пак ще поднови работата си веднага. В допълнение, флаш паметта изисква по-малко енергия, което удължава живота на батерията на лаптопа.
В хай-тек индустрията обединението на технологии с едно предназначение е подобно на брак между врагове. Откакто максималният капацитет на флаш паметта се увеличи през последните десетина години, се забелязва явна конкуренция между флаша и твърдите дискове. Двете технологии претендират за това кой по-добре съхранява дигитални файлове в преносими устройства като медия плеъри, клетъчни телефони или камери.
На пазара вече излизат флаш продукти с доста висок капацитет, от порядъка на 32GB. Разбира се, подобни устройства все още имат висока цена, както всяка пробиваща си път технология. Едва ли има съмнение обаче, че цените ще падат и флаш продуктите ще стават все по-достъпни.

по темата: „Хибридна памет ускорява работата на мобилни компютри”

добавете коментар...

  1. Realist

    Най-големия флаш, за който съм чул е 32 гигабайта, а стандартния HDD сега е 80 гигабайта. Още дълъг път има за флаша, затова ще правят хибридни, докато един ден флашът ще може да замести напълно твърдия дик

  2. Joro

    Hibrydno ustrojstv? Nali 6tqha da stawat twyrdotelni hardovete? Niama smisyl da se hwyrlyt usiliq i sredstva w tazi nasoka sled kato flash pametie poewtinqvatq a i uskoriawane s 20%.. v tozi sektor ne e mnogo. A ima i magnitna RAM, spintronika ..

Коментар