Интернет променя и поп класациите

Британската музикална класация ще претърпи едно от най-големите сътресения от нейното създаване преди 54 години. От неделя всяка песен, която е изтеглена от Интернет, ще може да се състезава за първото място в една от най-престижните класации за сингъли, съобщиха от компанията OCC (Official UK Charts Company).
Досега, за челно място в седмичната класация можеха да претендират само песни, които съществуват във физическа форма, т.е. като запис на носител, който е пуснат за продажба в музикалните магазини.
Песни от Интернет ще бъдат включвани в класацията само в интервала от една седмица преди излизането на компакт диска в магазините и ще остават до две седмици, след като спрат продажбите им в магазините. Компанията OCC, която съставя официалните британски класации, направи тази промяна, тъй като в момента броят на изтеглените от Интернет песни далеч надхвърля продажбите в магазините.
От неделя класацията може да бъде оглавена от всеки сингъл, независимо дали е продаден в магазин или онлайн. Тази „драматична” за консервативните англичани промяна ще отразява по-вярно музикалните предпочитания на британците. Може да се очаква също така, че в класациите ще се появят някои стари парчета, записи на неизвестни певци или неиздавани самостоятелно песни от албуми.

Коментар