Пол Алън съди Apple, Google и Facebook

Пол Алън, един от основателите на Microsoft, даде на съд няколко от най-големите ИТ компании в света, вкл. Apple, Google и Facebook. В иска Алън обвинява ИТ гигантите в нарушаване на патентни права и използване на технологии, които принадлежат на Microsoft, предаде Ройтерс.

 
Пол Алън изисква от съда да разпореди на нарушителите да изплатят компенсации за лицензни нарушения  

През август т.г. федералният суд на Сиатъл е отхвърли иск, подаден от изследователската компания на Пол Алън – Internal Licencing LLC, с мотива, че него не е било уточнени кои точно продукти използват указаните технологии.

Сега Пол Алън е внесъл много по-подробен иск, където посочва, например, че Google използва патентовани от Microsoft технологии, за да предлага рекламни съобщения на потребителите на базата на техните заявки за търсене.

AOL действала по същата схема, а услугата Apple iTunes предлагала по подобен начин различни музикални песни. В незаконно използване на технологии на Microsoft са заподозрени също eBay, Facebook, Netflix, Yahoo и др.

Пол Алън изисква от съда да разпореди на нарушителите да изплатят компенсации за лицензни нарушения и да забрани продуктите им, създадени на основата на Microsoft технологии.

Коментар