Чакат се радикално нови кибер заплахи

През 2011 година ще се появят няколко радикално нови кибер заплахи. Една от най-важните тенденции ще станат кибер протестите, или т.нар. „хактивизъм”, твърди компанията за сигурност PandaLabs.

Най-изявен инициатор на кибер протести е групата „Anonymous”, която провежда операции „Възмездие”. Атаките са насочени към организации, които се опитват да изкоренят пиратството в интернет и в поддръжка на основателя на WikiLeaks – Джулиан Асандж, който беше избран от някои медии за личност на годината.

За хората от „Anonymous” интернет се явява среда за изразяване на идеи, която осигурява анонимност и свобода на словото.

Все по-чести през следващата година ще стават заплахи от рода на Stuxnet – вирус, който се опита да проникне в атомните електростанции. Много от тях обаче ще останат скрити за обществеността.

PandaLabs очаква също повече хакерски нападения срещу социални мрежи, като през 2011 година кибер престъпниците ще извършват по-разпределени атаки. Освен това, мошениците ще използват по-широко връзки към фалшиви уеб сайтове в системите за търсене.

Задават се сериозни опасности и за любителите на мултимедия. Голям брой зловреден софтуер ще се маскира като плъгини, плейъри и други подобни приложения.

Все по-популярни ще стават и най-елементарните начини за измама на наивни потребители чрез романтични предложения и лъжовни предложения за работа. Наред с това ще има простор и за по-сложните кибер измами от рода на фишинг атаки срещу банки, платежни системи и интернет магазини.

През настоящата година Panda Labs е открила 20 милиона нови образци на зловреден софтуер. В момента базата й съдържа над 60 милиона заплахи.

Коментар