Онлайн система праща невинни в ареста

Лошо направена електронна база данни предизвика сериозни проблеми в австралийското правосъдие. Онлайн услугата за съхранение на съдебни документи на щата Нов Южен Уелс е разработвана в продължение на десет години, но все така е неефективна.

JusticeLink се използва на всички равнища на съдопроизводство в щата. Един от основните й недостатъци е, че статусът на обвиняемите по едно или друго дело не винаги се отразява навреме и коректно. Например, ако човек бъде пуснат под поръчителство, полицията може да не знае за това и да го арестува отново, съобщава spectrum.ieee.org.

Цари пълен хаос и за това кой е отговорен за обновяване на информацията в JusticeLink и като цяло за надеждната й работа. Полицията препраща към прокуратурата, а тя, от своя страна, връща топката към полицията. От подобни неразбории страдат гражданите. През последната финансова година 22 души са получили финансови компенсации за нанесени морални щети. Сред потърпевшите са и няколко младежи, арестувани погрешка.

Общо, изплатените компенсации до момента възлизат на 2,7 милиона австралийски долара. Още 10-на пострадали обмислят да подадат искове. Местната обществена организация Public Interest Advocacy Centre (PIAC) възнамерява да заведе дело срещу щатските власти.

Коментар