Енергетиката е от интерес за САЩ у нас

Енергетиката е била основен акцент в разговора между Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън по време на визитата на премиера в Бразилия, съобщи правителственият пресцентър.

 
Бойко Борисов и Хилъри Клинтън обсъдиха енергийни въпроси в Бразилия

 

Ръководителят на американската дипломация подкрепя усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници. Очаква се Хилъри Клинтън да посети България през тази година.

По-рано тази година американският посланик у нас Джеймс Уорлик заяви, че България трябва да въведе стимули за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници.

„Има нещо, което българското правителство може да направи още сега. Това е да въведе предвидими тарифи за енергията от ВЕИ, за да могат инвеститорите да имат сигурност”, каза Уорлик по време на международния конгрес и изложба "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници" през април. Той подчерта, че много американски производители от ВЕИ сектора имат интерес към страната ни.

Наскоро обаче експерти алармираха, че България набляга основно на разработването на големи проекти с възобновяеми енергийни източници, които са в конфликт с природата и европейските директиви. Те са и в противоречие с концепцията за диверсификация на енергопроизводството – много, но малки ВЕИ инсталации за енергийно независими общности и населени места.

„България е готова да отдели колосални средства за нови енергийни проекти, а не предвижда никакви сериозни действия за повишаване на енергийната ефективност на сградите и икономиката”, заяви Георги Стефанов, експерт по климатичните промени на WWF в България.

по темата: „Енергетиката е от интерес за САЩ у нас”

добавете коментар...

  1. Гошо

    Бедните…. пак да го *****….
    България набляга основно на разработването на големи проекти с възобновяеми енергийни източници, които са в конфликт с природата и европейските директиви.

Коментар