Соларен самолет постига троен рекорд

Зефир, соларният самолет, който лети благодарение само на слънчева енергия, се опита да запише някои световни рекорди в своята област. Ето, че това вече е факт, съобщава GreenTech.bg. Международната федерация по аеронавтика FAI оцени постиженията на Зефир, а екипът на QinetiQ, създател на самолета, вече се гордее с три световни рекорда.

Измерванията на FAI определиха официално продължителността на полета на Зефир на 336 часа, 22 минути и осем секунди.  Трите рекорда са:

  • абсолютна продължителност на полет на безпилотен автономен въздухоплавателен съд (БАВС);
  • продължителността на полета за БАВС в своя клас (въздухоплавателен съд без екипаж с тегло 50 500 кг);
  • рекордна надморска височина за БАВС в своя клас (21 562 м).

Зефир е в състояние да остане във въздуха за толкова дълго време, благодарение на комбинация от ултра-леки материали, слънчеви панели, които осигуряват мощността на самолета през деня, а също и акумулаторни батерии, които му позволяват да остане във въздуха и през нощта.

“Този самолет може да помогне за проследяване на пиратите край Африканския рог, да информира властите за това къде и колко бързо се разпростират горските пожари, както и да гарантира непрекъснатия комуникационен обмен между войниците при сражения в планински и полупланински терени”, заяви главният дизайнер на QinetiQ Крис Келехер.

Коментар