Граждани докладват за лошо усвояване на евросредства

Лоша практика на усвояване на европейски средства от Морска администрация към МТИТС докладваха граждански организации. Резултатите от граждански одит на ефективността бяха представени пред Коалиция за устойчиво развитие от неправителствената организация „БУЛСАР” със седалище Варна.

Някои от  проектите, усвоили европейски средства са със съмнения за лоша практика, вследствие на което специализираната морска спасителна служба нито се възстановява, нито се модернизира, нито пък е адекватна на международните конвенционални задължения, гласи становището на БУЛСАР, подписано от нейния председател к.д.п. Никифор Герчев.

Доставените с европейски средства катери не могат да изпълняват адекватно задълженията си дори в крайбрежната зона, те все още не са въведени в нормална експлоатация, нямат комплектовани екипажи, не се прилагат задължителните изисквания за обучение, тренировки и т.н.

Някои от катерите са предадени неправомерно на неизяснени в професионално  отношение формации, с цел да се изгубят следите от неефективно усвоените средства. Целеви средства  за изграждане на бреговата инфраструктура за катерите не са използвани по предназначение и не се знае къде са.

Правната рамка, която се опитват да наложат от ИА”МА” за дейността SAR е неадекватна, логическата матрица е объркана, тя  внася елемент на несъответствие с друг съвместен европейски проект с английската MCA, твърдят от БЕЛСАР.

Коментар