Всички офис приложения влизат в един малък флаш

Всички офис приложения влизат в един малък флаш
 
Пакет от най-използваните програми, достъпен безплатно, се побира в 250 мегабайта 
 
27/04/2006
Флаш паметта, това бижу на технологията, намира нови и нови приложения, все по-интересни и най-вече полезни за потребителите. Повечето от нас използват тези мънички устройства, обикновено закачени на врата или скътани в някой джоб, за съхранение и пренос от един компютър на друг на файлове с данни, картинки, музика и пр. Но ето, че находчиви разработчици на софтуер създадоха цели офис пакети, които спокойно се побират на едно флашче от 250 мегабайта. “Флашче”, защото на пазара вече се предлагат такива джаджи с капацитет 1 гигабайт и нагоре.
 
И наистина, ако работите на няколко компютъра – в офиса, у дома, в провинцията и къде ли още не – и ако искате да използвате легален софтуер на всеки един от тях, определено бюджетът ви няма да издържи. Тогава един преносим офис пакет, макар и с по-ограничени възможности, ще се окаже икономично решение. А когато целият ви софтуер се побира на един малък флаш, за какво още може да мечтаете… Разбира се, винаги съществува вариантът да си купите лаптоп и да го носите навсякъде със себе си. Но съгласете се, че флашът е много по-удобен 🙂
 
Освен това, да се замислим колко от функциите на един професионален офис пакет използвамеедва ли са повече от пръстите на двете ни ръце? А в същото време софтуерът за текстообработка, таблици, презентации, електронна поща и т.н. ни отнема огромно дисково пространство и ни струва немалко пари. Решение на всички проблеми дотук предлага софтуерът Portable Apps Suite, който включва офис пакет, самостоятелна текстообработваща програма, уеб браузър, клиенти за електронна поща, обмен на файлове (FTP) и чат (IM), уеб редактор и персонален органайзър.
 
Интересното в този продукт е, че не е необходимо да го инсталирате на твърдия си диск и да го интегрирате в Windows, за да работи, както стандартния офис пакет. Просто качвате Portable Apps Suite в една папка на вашия десктоп и го ползвате оттам. Но още по-ценното на въпросния софтуер е, че се побира на редови флаш с обем от 250 MB, т.е. ще го пренасяте без никакви усложнения от компютър на компютър. Можете, разбира се, да работите с програмите в пакета и директно от флаша, без да ги качвате на РС-то. Но в този случай ще усетите известно забавяне, доколкото флашът не предлага скоростта на твърдия диск.
 

Portable Apps Suite   
Описание
Компактна версия на пакет от офис приложения, достъпен безплатно, с малък обем
Предимства
– побира се на един малък флаш от 250MB;
безплатен;
 дава необходимата мобилност на потребителите да пренасят своя софтуер от един компютър на друг;
– можете да работите със софтуера директно от флаша, без да го инсталирате
Достъпност
изтегля се безплатно от Интернет

И сега, внимание, идва най-същественият момент. Portable Apps Suite е безплатен! Можете да си го изтеглите свободно от някой сайт за фриуеър софтуер. Срещу това усилие получавате един наистина респектиращ офис пакет, Portable OpenOffice.org, който си има всичко – текстообработка, програма за презентации, електронна таблица, база данни и програма за рисуване. Софтуерът поддържа стандартните файлови формати и в повечето случаи няма да имате проблем с документи, създадени в Microsoft Word и Excel.

 
Освен офис пакет, Portable Apps Suite включва самостоятелен текстов редактор (AbiWord) и органайзър с календар и списък със задачи (Portable Sunbird). За достъп до уеб е включен браузър Portable Firefox, който е версия на популярния Mozilla Firefox. Пакетът идва още с клиент за електронна поща Portable Thunderbird, чрез който ще можете да носите със себе си всички свои контакти, акаунти, настройки и адреси. Имате на разположение също уеб редактор Portable NVU за изграждане и поддръжка на сайтове. За обмен на файлове през Интернет можете да използвате FTP клиента Portable FileZilla. И накрая, получавате Portable Gaim за обмен на съобщения в реално време, или просто чат.
 
Много потребители използват и в момента пакета Open Office.org на своите персонални компютри. Неговата компактна версия, Portable OpenOffice.org, дава допълнителна гъвкавост и мобилност на потребителя, безплатно.

Коментар