Италия одобри SuperB ускорител на частици

Италианското правителство даде окончателно одобрение за изграждане на нов ускорител на частици, който ще изучава малките, но значими разлики между материя и антиматерия, съобщи Physicsworld.com.

Съоръжението SuperB ще сблъсква електрони и позитрони, за да генерира двойки частица-античастица съответно от типовете B-мезони, D-мезони и тау-лептони. Измервайки различията в начина, по който тези частици и античастици се разпадат, системата ще трябва да може да обясни мистерията защо има толкова много повече материя, отколкото антиматерия във Вселената.

Съоръжението SuperB ще бъде построенo от италианския Национален институт за ядрени изследвания и проучвания на частиците (INFN). Уредът ще се състои от пръстен с обиколка 2 км с два ускорителя – един за електроните и един за позитроните.

Сблъсъците между частиците ще се случват в рамките на голям детектор, който ще следи затихването и ще измерва енергията. Експериментите с новия ускорител навярно ще започнат през 2016 година.

SuperB ще генерира и синхротронно излъчване, което ще може да се използва за широк кръг от експерименти в областта на физиката, химията, биологията и материалознанието. Съоръжението ще има шест синхротронни излъчвателя – три ще извличат светлина от електронния поток и три – от позитронния поток.

Коментар