Евтин уред ще предсказва земетресения

Производството на един радонов детектор ще струва 50-100 евро
(сн. Владимир Песков)

Устройство, което може да открие газове, притиснати от скали на километри под повърхността на земята, вероятно ще стане първият надежден метод за прогнозиране на земетресения. Това твърдят неговите разработчици, на които предстои да тестват устройството за първи път.

Учените подозират, че преди всяко земетресение през кухини и пукнатини в скалите се процежда газ – радон, достигащ почвата и подпочвените води. Но комерсиалните детектори са прекалено скъпи за тестване на тази теория в широк мащаб.

Сега мексикански и европейски учени са разработили прототип на прост детектор, който е достатъчно евтин, за да се използва в мащабни изпитания. Те имат за цел да използват мрежа от евтини детектори за проверка на теорията, че се освобождава радон, докато скалните слоеве около дадена точка на напрежение под земята предизвикват деформация – точно преди да се случи земетръсно приплъзване на скалните пластове.

Устройството се базира на технология, която вече се използва в екстремни среди, като например в лабораторията за елементарни частици на CERN близо до Женева, Швейцария, съобщи SciDev.net.

Апаратът се състои от 20 см дълга и 9 см широка алуминиева тръба, която съдържа множество кабели по дължината си, свързани в двата края с електроди. Когато попадне в тръбата, газът радон разбива въздушните молекули на електрони и предизвиква протичане на ток в проводника.

Ако устройството се докаже като надеждно при предстоящите полеви изпитания, то ще може да се счита за сигурен начин за прогнозиране на трусове и ще е особено ценно за развиващите се страни, където човешките жертви от трусовете са повече от жестоки.

Производството на един радонов детектор ще струва между 50 и 100 евро. Екипът от учени възнамерява да тества няколко подобни устройства в региона на Бари, Италия, който се характеризира с чести микро земетресния.

Коментари по темата: „Евтин уред ще предсказва земетресения”

добавете коментар...

  1. Валери

    Това е добра новина, дано детекторите са ефективни и свършат работа. Учените сигурно са си задавали въпроса, защо животните и птиците усещат земетресенията доста време преди да е станало земетресението. Според мен, преди земетресение започва излъчването на вълни в ултразвуковия/не само/ спектър и ние хората не ги чуваме, но животните, птиците и рибите ги усещат. При земетресения има най малко 6 ВИДА вълни. Ето поле за дейност на учените да измислят комбинирани уреди на ултразвуков, електромагнитен и друг вид принцип. Защо не и технологии за промяна на физичните и химичните свойства на материалите??? Данните да се предават на спътник, а по натам е по лесно. Учените, ако могат да си отговорят на въпроса, защо при земетресения с еднаква сила има цунами, а при други няма ще измислят и нов вид двигатели за морските съдове. Явно е, че е свързано не само със силата на земетресенията, а също така с честотата им, свойствата на водата да натрупва енергия, и то при различни фази и честота. Е, поне така ми се струва, но за тази цел си има лаборатории.

Коментар