Къде е спамът, чудят се експертите

Драматичният спад в нивото на спама покрай Нова година озадачи специалистите по сигурност. Към края на 2010 г. спамът е бил четири пъти по-малко, в сравнение с август на същата година, или 50 милиарда писма на ден, спрямо 200 милиарда, сочи доклад на Symantec.

Причините за този феномен все още не са изяснени напълно. Известно е, че по Коледа са преустановили работата си три от най-големите спамърски ботнета, но е трудно да се каже защо, посочва пред ББС анализаторът Пол Уоод от Symantec.

Ботнетът Rustock, например, е разпращал близо 48% от световния спам в своя пик. През декември обаче, Rustock е генерирал само 0,5% спам писма.

Едновременно с това е намалял значително обемът на нежеланата е-поща от други два огромни ботнета – Lethic и Xarvester.

Обикновено сериозен спад в нивата на спама се случва, когато бъдат разрушени големи ботнет мрежи. Случаят с Rustock обаче не е такъв, твърди Symantec.

През миналата година Symantec успя да затрудни значително дейността на спамърите. В края на септември, например, голямата спам група Spamit обяви, че прекратява работа, поради засиленото внимание към нея.

Някои анализатори обясняват четирикратния спад на спама в рамките на пет месеца с прегрупиране на силите на спамърите с цел настъпление на нови фронтове. Спорзе Websence, налице са признаци, че спамърите се насочват към алтернативни канали за разпространение, например Facebook и Twitter, за сметка на електронната поща. 

Коментар