Кибер война е малко вероятна

Шансовете за избухване на кибер война са малки, твърдят експерти. Описването на онлайн атаките като "кибер война" може да е опасно за правителствата и големите предприятия, смятат изследователи от Университета в Оксфорд и Лондонското училище по икономика.

Докладът, изготвен по поръчка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), съветва правителствата да не приравняват онлайн атаките с реални военни инциденти.

Не си помагаме, като наричаме "кибервойна" шпионажа или хактивизма (политически мотивирани атаки, водещи до блокиране или „обезобразяване” на сайтове), който следва примера на WikiLeaks, коментира проф. Петър Зомер от Лондонското училище по икономика.

Не е полезно също така да се групират тривиални заплахи като вируси и измами заедно с опитите за разрушаване на критично важни национални инфраструктури, казва още професорът.

В последните години атаките срещу правителствени сайтове и критични ИТ инфраструктури станаха обичайно явление. В резултат на това, САЩ и ЕС започнаха да работят по планове за симулиране на отговор на мащабни кибер атаки.

Правителствата и големите предприятия трябва да приемат сериозно възможността за онлайн атаки, но е необходимо също да въведат системи, които правят разлика между видовете инциденти и нивото на риск, което те носят, препоръчват експертите.

"Смятаме, че военният подход към кибер сигурността е грешка. Повечето цели в критичната национална инфраструктура – комуникациите, енергетиката, финансите, храната, правителството, здравеопазването, транспортът и водата – са в частния сектор", казва д-р Ян Браун от Оксфордския университет.

Тъй като е трудно да се разбере кой атакува от кибер пространството, защитата чрез възпиране не работи, твърди Браун.

Коментар