Sony затваря завод за CD носители

Японският гигант Sony, който даде на света уокмена, планира да затвори през март завода си за производство на компактдискове в Питман, Ню Джърси. Около 300 души ще бъдат освободени от 50-годишното предприятие, съобщи CNET News.

Sony ще прехвърли производството на CD в завода си в Индиана. Преди година компанията премести по подобен начин производството на DVD-та.

Sony предприема този ход, за да намали разходите във веригата за доставки и да остане конкурентна на пазара на физически носители, който преживява трудни времена, се казва в изявление на компанията.

CD музиката стана почти реликва. Появата на цифрова музика и плейъри обаче, както и незаконното споделяне на файлове ускориха падането на CD като основен формат за разпространение на музика, посочват от Sony.

Според Nielsen SoundScan, музикалните продажби са намалели с 2,4% в САЩ през миналата година, докато продажбите на цифрови песни са нараснали само с 1% до 1,17 милиарда броя.

Продажбите на CD албуми – нови и каталожни заглавия – са паднали съответно с 16 и 23%. И двете категории бележат двуцифрени загуби през миналата година, според Лос Анджелис Таймс.

Затварянето на завода на Sony е поредният знак, че дните на физическите медии са преброени. Освен музикалният бизнес, цифрови трансформации преживяват индустриите на книгите и филмите. Netflix и Apple помагат за развитието на уеб телевизията, а устройства като Kindle и iPad силно насърчиха интереса към е-книгите.

Коментар