DVI ще оцелее още няколко години

Интерфейсът DVI (Digital Visual Interface) има само още няколко години живот, твърди анализ на Research and Markets. Броят на компютрите и потребителските устройства с интерфейси DVI и HDMI е продължил да нараства през 2010 година. Според анализаторите обаче ръстът при DVI ще се запази още няколко години, след което ще започне спад.

Мястото на DVI ще бъде заето от интерфейсите DisplayPort и HDMI. Процесът ще бъде ускорен от липсата на планове за по-нататъшно развитие на DVI.

HDMI и DVI имат общи качества като висока пропускателна способност и еднопосочно предаване на некомпресирани цифрови данни. HDMI е наложен като стандарт в потребителската електроника и се държи добре и в новите за него сегменти – мобилни компютри, графични карти и монитори.

На следващ етап ще започне повсеместно използване на HDMI в портативната електроника, вкл. телефони, фото- и видеокамери. Важно предимство на HDMI е възможността за предаване не само на видео, но и на звук. През миналата година бяха продадени над 1 милион телефона с HDMI, по данни на In-Stats.

Пазарът на телефони е огромен и възбужда апетита на производителите на електронни компоненти с поддръжка на HDMI. През изтеклата година са пуснати над 350 милиона компоненти с HDMI.

Коментар