Птици спрели два пъти тока в София

Птици са причинили две прекъсвания на електрозахранването от началото на годината в София, съобщи ЧЕЗ. В единия от случаите птица е предизвикала сериозна авария в подстанция „Фестивална”. В резултат на повредата без захранване в продължение на 3 минути са останали около 500 клиенти в района.

При друг подобен инцидент отново птица е причинила сериозна авария в подстанция „Младост” в столицата. Този път в резултат на повредата е предизвикано едночасово прекъсване на захранването на 522 домакинства и са нанесени материални щети за около 12 000 лева.

 „Звучи невероятно, но инцидентите с тези безобидни наглед същества могат да предизвикат сериозни проблеми и неудобства за хората. В момента обмисляме мерки за превенция, които, от една страна, ще помагат за опазване на живота на птиците, от друга – ще бъдат избягвани подобни проблеми с електрозахранването на клиентите”, коментира случаите Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддържане”.

Междувременно, посегателство над съоръжения на ЧЕЗ остави без електрозахранване в продължение на повече от пет часа вчера 68 домакинства в блок 211А в столичния квартал „Фондови жилища”. В последните две години клиентите на ЧЕЗ са ощетени с над 18,6 млн. лв. заради кражби на съоръжения по мрежата, уточниха от компанията. 

Коментар