Започва математическа конференция в Пловдив

Повече от 80 средношколци от цялата страна пристигат в Пловдив за 11-тата конференция на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Тя ще се проведе от 14 до 16 януари, съобщиха домакините на традиционната проява – Факултетът по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

За участие в конференцията са постъпили 57 проекта – 26 по математика и 31 по информатика и информационни технологии, потвърди деканът на ФМИ проф. Асен Рахнев. Младите математици и информатици са от 7 до 12 клас, учат в 22 средни училища от 17 града на страната.

Авторите на най-добрите класиралите се разработки ще получат покана за участие в интервю за избор на двама участници в Изследователския научен институт RSI’2011 в края на януари 2011 г. и в Ученическата секция на 40-ата Пролетна конференция на СМБ през април т. г., подчерта проф. Рахнев. Той уточни, че отличените ученици ще се приемат без кандидат-студентски изпити във всички бакалавърски програми на ФМИ.

Откриването на конференцията е от 17,30 ч. във Факултета по математика и информатика. В рамките на конференцията ще се проведе и събрание на Управителния съвет на Съюза на математиците в България (СМБ).

Коментар