Загубиха лаптоп с данни за лечение на рак

Двама американски изследователи разпространиха листовка сред заложни къщи, с която призовават неизвестен крадец да им върне лаптопа. Не него е имало ценни данни за възможно лечение на рак на простатата, които обаче не са били архивирани, съобщи CNET News.

Сук Шин и нейният съпруг Ралф Джанкечт работят в Университета Оклахома. В неделя, по пътя си към лабораторията, те спрели за кратко в Оклахома Сити. Крадец обаче разбил прозореца на колата им и задигнал 13-инчов MacBook.

Двамата изследователи твърдят, че лаптопът им съдържа данни от многогодишен труд, свързан с възможно лечение на рак на простатата. За съжаление, учените не са направили резервно копие на данните и има риск някои от изследванията никога да не бъдат възстановени, а възпроизвеждането на други ще отнеме около две години.

"Аз съм опустошена и се чувствам виновна", казва разплакана Сук Шин пред камерите на местния канал News 9.

Двойката предлага $ 1000 награда за връщане на компютъра, без да задава въпроси. "Крадецо, всичко е наред. Всеки прави грешки", пише в брошура, публикувана в магазините.

"Моля, върнете компютъра със записаните данни", каза Джанкечт. "Това ще ни помогне значително и ще направите нещо [добро] за обществото."

Повечето хора знаят, че трябва редовно да архивират данните си, но много рядко или никога не правят това, сочат проучванията. В случая от Оклахома можем само да се надяваме, че ще се повтори историята с шведския професор, който получи обратно USB флашка с всички ценни данни от откраднатия му лаптоп.

Коментар