Онтотекст ще изнесе лекция на тема „Свързани данни“ в Британския Музей

Българската компания за семантични технологии Онтотекст, която е част от Сирма Груп Холдинг, ще вземе участие в учебния ден на тема „Културно наследство и семантичен уеб”, който ще се проведе на 13 януари в Британския Музей (British Museum), в Лондон. Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст, ще изнесе лекция, посветена на предизвикателствата на управлението и достъпа до свързани данни.

Форумът ще представи начините, по които съвременните културни и обществени организации използват Интернет и по-конкретно все по-важната роля, която семантичните технологии играят в съхраняването на културното наследство и улесняване на достъпа до него. Очаква се събитието да събере водещи специалисти, практици и доставчици на семантични решения от цял свят, както и студенти, които ще имат възможност да обменят информация за най-актуалните тенденции и постижения в тази сфера. Българската фирма Онтотекст е сред световните лидери в разработката на семантични технологии, а сред клиентите й са институции, като Националният архив на Великобритания и медийната група BBC. Участието на компанията на международно събитие от такъв мащаб, подчертава водещата й роля в сферата на използване на семантични решения за нуждите на културните организации.

Съвместно с професор Уенди Хол от Университета в Саутхемптън и Кен Хама – консултант на Йейлския център за британско изкуство, ръководителят на Онтотекст Атанас Киряков ще изнесе лекция на тема „FactForge – the Fast Track to the Centre of the Data Web”. Той ще представи новостите около решението FactForge, което позволява на потребителите да откриват ресурси и факти, на базата на семантични връзки между данните. Мениджърът ще представи също и примери, свързани с т.нар. „Тест на Модилиани“ за семантичния уеб.

В началото г-н Киряков ще анализира настоящите предизвикателства пред използването на свързани данни и ще представи идеята за т.нар. „reason-able views” – търсачка по категории или индекси, която да осигурява смислен, ефективен и надежден достъп до части от cloud – системата LOD (Linking Open Data). FactForge е такъв тип „reason-able view” решение, което обединява различни бази данни в цялостно хранилище, съдържащо повече от 1 милиард уникални формулировки. След селектиране остават 10 милиарда различни формулировки, описващи около 154 милиона източници.

От практическа гледна точка лекцията ще разясни на аудиторията как FactForge вече се използва в Националния архив на Великобритания и как RDF (Resource Description Framework) решението на Онтотекст беше внедрено в самия център на динамичната семантична архитектура, използвана от медийната група BBC в нейния уебсайт, посветен на Световното първенство по футбол през 2010.

Коментар