Имплантират аортна клапа без сърдечна операция

Уникална технология на Siemens Healthcare имплантира аортна клапа с помощта на катетър, без сърдечна операция, съобщиха от сектор „Здравеопазване” на немската компания. Процедурата спестява на пациентите травмата от хирургическа намеса и значително редуцира общите разходи по лечението им.

Новоразработената технология е резултат от клинично партньорство между сектор „Здравеопазване” на Siemens, Центъра по кардиология в Лайпциг, Германския център по кардиология в Мюнхен и Siemens Corporate Research (SCR) в Принстън, Ню Джърси.

Новата процедура се извършва с помощта на ангиографската система за сърдечна образна диагностика DynaCT 3D на Siemens, която предоставя детайлни образи на торакса. Технологията автоматично идентифицира зоната на аортната клапа в DynaCT устройството и я сегментира, т.е. елиминира от образа всичко, което не е от значение за процедурата.

С приближаване на протезната клапа, прикачена към върха на катетъра, уникален софтуер дава възможност за определяне оптималния ъгъл за поставянето й в желаната аортна зона. Когато протезата е в правилната позиция, във вътрешността на катетъра се надува балон, който я отваря и я притиска плътно към аортната стена.

Технологията DynaCT 3D на Siemens е на път да сложи край на преждевременната смъртност при пациенти със заболяване на аортна клапа. Заболяването поразява 4% от населението над 65-годишна възраст в Европа.

Голяма част от заболелите, поради напредналата възраст, са прекалено слаби, за да се подложат на хирургични интервенции. Технологията за визуализация и управление от Siemens се оказва тяхната животоспасяваща алтернатива.

До момента процедурата е  извършена успешно на над 150 пациенти в Европа на средна възраст от 78 години, по данни, изложени в последния брой на научното списание „Pictures of the Future“.

Коментар