30 училища стават част от международен проект

Меморандум за сътрудничество между министерството на образованието, младежта и науката и Британския съвет в София дава началото на проекта „Свързване на класни стаи” (Connecting Classrooms) в България.

„Всъщност ние стартираме изграждането на магистрали от по-висш ранг” – каза министър Сергей Игнатов.

Свързването на класните стаи ще доведе до редица положителни ефекти. Ще се намали разликата между традиционно силните центрове на образование и тези, които се смятат за по-изоставащи и по този начин ще се постигне изравняване на стандартите.

Свързването в мрежата на класните стаи ще даде отговор и на много въпроси около новата роля на учителя и ученика в днешно време, съобщи МОМН.

На младите хора ще се предоставят нови възможности да работят заедно, да си сътрудничат в международен контекст. Ще се изгради взаимно разбиране и взаимно доверие, каза директорът на Британския съвет в София Тони Бъкби.

Инициативата ще представи нов начин на работа в областта на образованието, като добави международно измерение към текущия учебен процес. Учениците, включени в проекта, ще могат да комуникират и да се обучават заедно със свои връстници от други държави.

Те ще имат за задача да създадат съвместни проекти като работят в групи, съставени от училища от Обединеното кралство, от две страни от ЕС и от една друга държава. Българските училища ще работят с партньори от Русия, Израел, Италия и Обединеното кралство. В момента проектът обхваща 20 европейски държави и общо 70 в целия свят. Целта му е да създаде възможности за междукултурно образование.

През 2011 г. в „Свързване на класни стаи” ще участват първите 10 училища от България, които са от общините Димитровград и Видин. През следващите две години към тях ще се присъединят още 20 училища от други части на страната.

Съвместната работа по проекта до голяма степен ще се осъществява чрез използване на информационни технологии, тъй като те са възможно най-тясно свързани с живота и интересите на младите хора.

Училищата от всяка държава ще комуникират помежду си и ще обменят информация и образователни програми чрез системата Life@Edu, която може да се използва на всеки от местните езици. Тази система се предоставя безплатно от Майкрософт, която също подкрепя проекта. Комуникацията между училищата от различни държави ще става на английски чрез платформата e-twinning на ЕС.

Коментар