Имейли ще информират за терористични заплахи

Британците могат да получават по електронната си поща вече и сведения за степента на заплаха от терористични актове. Разузнавателната служба на Англия предлага на онези, които се опасяват, че ще станат жертва на екстремистко нападение на работното си място, на улицата или у дома, да ги уведомява за текущата степен на терористична заплаха по електронната поща.
За да получават писма от британските разузнавачи, потребителите е достатъчно да се регистрират на сайта на MI5, след което ще получават автоматизирани електронни съобщения за всяка промяна на степента на заплаха.
Единният център за анализ на тероризма на английското правителство публикува степените на заплаха на уеб сайтовете на MI5 и на вътрешното министерство още през август миналата година, когато в Лондон бяха извършени няколко терористични акта в обществения транспорт на града.
Идеята за уведомяване по електронната поща на регистрирали се за тази услуга граждани е съвсем нова. Напоследък генералният директор на MI5 предупреждава, че Великобритания е изложена на постоянна опасност от голяма атака от страна на Ал Кайда или друга подобна организация.
По тази причина сегашната степен на атака е оценена като “силна” – на второ място в класацията по петстепенната система на правителството. Това значи, че има голяма вероятност от терористична атака. Най-високата степен е “критична” – при нея се очаква атака в най-близко време.

Коментар