Orchard – отворена CMS от Microsoft

Microsoft пусна система за управление на съдържание (CMS) и няколко други продукта с отворен код в рамките на проекта Orchard. Отворената CMS система Orchard работи на платформа ASP.NET. Решението опростява разработката и пускането на уеб сайтове, вкл. от потребители без задълбочени технически познания.

Orchard наследява проекта с отворен код Oxite. Представлява приложение ASP.NET MVC 3, което използва парсер Razor и база данни SQL CE 4  – и двата ресурса влизат в пакета от инструменти за разработка WebMatrix.

От края на миналата година Orchard е под егидата на некомерсиалната организация Outercurve Foundation, създадена по инициатива на Microsoft. Освен че предаде кода на проекта Microsoft пое ангажимент за по-нататъшно финансиране на разработките Orchard, в които ще участват щатни служители на компанията.

Наборът от програми WebMatrix включва олекотена версия на уеб сървъра IIS Express и обновен SQL Server Compact Edition. Пакетът съдържа също нов парсер Razor за ASP.NET, който позволява на разработчиците да използват код на Visual Basic или C# при създаване на HTML-страници.

Даунлоуд: Orchard

Коментар