Google атакува видео кодека H.264

Миналата седмица Google предприе унищожителна атака срещу видео кодека H.264, твърдейки, че той е вреден за уеб видеото и задушава иновациите. Това стана само ден след като интернет гигантът сне подкрепата си за популярния стандарт HTML 5.

В своя блог Google посочва, че ще насочи усилията си към поддръжка на стандарта WebM. В компанията считат, че H.264 никога няма да стане основен кодек за HTML видео, поради лицензионни изисквания.

“Вярваме, че базовите уеб технологии трябва да бъдат отворени и разработвани от общества, за да позволяват същите големи иновации, които направиха уеб това, което е днес”, посочват от Google. Ето защо компанията се присъединява към усилията на уеб общността и ще инвестира в отворената алтернатива WebM.

Доставчиците на браузъри и операционни системи, хардуерните производители и издатели, които продават съдържание, ще трябва да плащат значителни такси, за да използват кодека H.264, без да има гаранция, че тези такси няма да нараснат в бъдеще, допълват от Google.

За компании като Google лицензните такси не са проблем, но за стартиращи фирми за видео услуги, особено тези на развиващите се пазари, подобни такси биха задушили иновациите, е мнението на интернет гиганта.

Все повече производители на видео се плашат, че ще трябва да поддържат два видео стандарта. Opera, Mozilla и Google са на страната на WebM, а Microsoft и Apple подкрепят H.264.

Коментар