Intel тества 22-нанометрови чипове

Съвсем наскоро Intel пусна процесорите от ново поколение Sandy Bridge, а ето, че компанията вече тества образци на 22-нанометрови чипове.

На брифинг по повод финансовите резултати за 2010 година шефът на Intel Пол Отелини обяви, че компанията вече разполага с образци на 22-нанометров CPU, което означава, че следващото поколение процесори ще се появят по-рано от очакваното.

Intel въведе официално Sandy Bridge на изложението за потребителска електроника CES 2011 в Лас Вегас. Фамилията Core процесори се базират на нова микро-архитектура, но се произвеждат по досегашната 32-нанометрова технология.

Следващата стъпка за Intel е пренасяне на същата микро-архитектура на нов производствен процес, известен засега като „tick-tock". Новите чипове с кодово име Ivy Bridge ще бъдат готови за производство към края на настоящата година, но най-вероятно ще бъдат показани на CES 2012 през януари.

Очаква се Ivy Bridge да предложат следващото поколение графична технология с поддръжка на Microsoft DirectX 11 APIs и да имат от 4 до 8 ядра, в сравнение с 2-4 при Sandy Bridge.

Intel твърди също, че Atom чиповете за мобилни устройства са сред тези, които ще направят прехода към 22-нанометров технологичен процес.

Коментар