Финландия развива LTE мрежите

Финландската компания DNA изгражда силно конкурентна 3G/HSPA Evolution и висок клас 4G LTE мрежа, за да подобри потребителското изживяване чрез повече функционалност и услуги от ново поколение. За целта DNA разширява с тригодишен договор досегашното си партньорство Ericsson, която е пионер в LTE технологиите.

DNA ще подобри мобилното широколентово изживяване и качеството на услугите за крайния потребител, коментира Томи Олениус, вицепрезидент технологии в компанията.

„Новата гъвкава технология позволява също така забележителен ръст в обемите за трафика на данни. Модернизирането на мрежата ни чрез мултистандартното радио решение на Ericsson ще доведе до по-ниска консумация на енергия, а в резултат от това и до намаляване на въглеродните емисии и на оперативните разходи на мобилните активности”, допълва Олениус.

За периода на договора, 3G/HSPA Evolution (21/42Mbps) услугите, предоставяни от DNA, ще бъдат разширени и ще достигнат национално покритие. 4G услугите ще бъдат предлагани в големите градове с цел повишаване на капацитета на трафика на данни в най-натоварените зони.

DNA планира да пусне 4G услуги за потребителите през 2011 г. Преходът към мрежа от четвърто поколение ще бъде плавен.

Сделката обхваща GSM/HSPA/LTE мрежа за достъп, EPC опорна мрежа, всички IP-базирани решения за мобилна преносна мрежа, както и решения за управление на мрежи.

Коментар