Нов риск за личните данни във Facebook

Промяна в социалната мрежа Facebook може да осигури лесен начин за достъп до личните данни на милионите потребители. Диалоговият прозорец, който се отваря при зареждане на приложения от трети страни, прави потенциално достъпни за разработчиците адресите и телефонните номера на потребителите, съобщи CNET News.

По принцип, когато започва зареждане на подобно Facebook приложение, чрез диалоговия прозорец се иска разрешение за достъп до основната информация за потребителя, вкл. име, профилна снимка, пол, списък от приятели и др. Новото от петък е, че в диалоговия прозорец има допълнителна секция, която изисква достъп до настоящия адрес и номера на мобилния телефон, става ясно от публикация във Facebook Developer Blog.

Голяма е вероятността потребителите да не забележат промяната и да щракнат върху бутона за разрешение в диалоговия прозорец, без да се замислят. Освен това недобросъвестни фирми могат да приготвят фалшиви приложения с единствената цел да събират лични данни, които няма да бъдат забелязани и свалени веднага.

Не е изключено също разработчиците на приложения да събират и продават личната информация за потребителите във Facebook на брокери на данни.

Разбира се, потребителите могат да се предпазят от подобна опасност, като просто не разрешат достъп до данните им, което няма да възпрепятства зареждането на Facebook приложението. От компанията за сигурност Sophos пък съветват потребителите да премахнат от профила си във Facebook лични данни като адрес, телефон и др. 

по темата: „Нов риск за личните данни във Facebook”

добавете коментар...

  1. Абрамелин

    Никаква лична информация, снимки от далеч, даже името не трябва да е истинско а псевдоним – измислен от вас … така най- сигурно може да се справите с шарването на истинска информация, която ви идентифицира и може да е дупка в сигурността на вашата неприкосновенност!

  2. Кристиан

    Аз още преди 5 месеца си изтрих профила от този сайт!!! ***** в който всеки може да научи за теб всичко от твоето минало. Този сайт не е социална мрежа,а чиста абсолютна клюкарница. Всеки разнася всичко за другия и най-лошото е че има хора които печелят пари от това-създателите на сайта от такива наивници като нас!

  3. Mir4o

    Точната лична информация е пожелателна, така или иначе ФБ замислена като социална мрежа, основната идея е да се свързваш с ПРИЯТЕЛИТЕ си, предполага се, че на тях имаш доверие и нямаш нищо против да знаят къде живееш и как ти е телефона. Друг е въпроса, че тази основна цел се опорочи с времето ,поради комерсиализацията му. Не виждам проблем, да си въведеш истинската пълна информация и просто да не я споделяш с всевъзможните игри/ реклами/ страници/ куизове/ късметчета/ хороскопи и т.н. С други думи, да използваш ФБ за целта, с която е бил създаден!

  4. Стефка

    Много пъти ме е впечатлявало колко изрично се задава:Регистрирай се и от това започват смайващи задължително попълвания на полета с: къде работиш, колко пари получаваш и какво ли още не.А уж са безобидни сайтове.Фейсбук пък е толкова лесно да съчиниш каквото и да е, и да почнеш да събираш данни както ги има там и ако са истина въобще.Дори съм се смяла много какво са написали мои познати за информация лични данни.Но и защо тр. да има такива неща като точна информация?

Коментар