Мобилните телефони стават кредитни карти

Гигантите Visa и Nokiа сключиха сделка за пускане на глобална система, която ще превърне мобилните телефони в портфейли за милиони хора, стана ясно на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Потребителите на системата ще могат да плащат за храни и други стоки, като поставят телефона върху четец, който комуникира по електронен път с микрочип в самия клетъчен апарат. Собствениците на телефони ще могат да потвърдят покупката с едно натискане на бутона.

Платформата е резултат от многогодишни опити в световен мащаб и ще позволи безконтактни и дистанционни плащания, както и плащания от човек на човек и въвеждане  мобилни купони. Потребителите ще имат възможност да управляват своите сметки от мобилните си устройства, като IBM ще помогне за създаване на системата.

Мобилният телефон ще се свързва със системата за плащане в магазини или на други места чрез технологията за близка комуникация NFC. Тя използва чип, скрит под телефонния панел, който установява връзка със системата, когато апаратът се постави над четец. NFC технологията, развита от бившето подразделение на Philips за чипове NXP и Sony, вече намира широко приложение в картите за достъп в градския транспорт.

Visa има най-голямата система за плащане с кредитни карти в света, която генерира общо над 4 трилиона долара продажби всяка година. През октомври компанията съобщи, че смята да преструктурира глобалните си дейности и да създаде нова компания, наречена Visa Inc.

Началната версия на платформата за мобилно плащане, която бе пусната в понеделник, предлага безконтактно мобилно плащане, персонификация за мобилни телефонни мрежи, купони и директно пазаруване. Следващата версия ще излезе по-късно тази година и ще включва дистанционно плащане на базата на мобилни телефонни мрежи, както и плащане от човек на човек.

Досега, мобилните системи за плащане бяха ограничени на ниво пилотни проекти. През октомври японската компания за кредитни карти JSB започна първия опит за кредитно плащане с мобилен телефон в Европа заедно с Nokia и Дойче телеком в седем магазина в Холандия и със сто картодържатели. Други опити за кредитно плащане с мобилен телефон се проведоха в Германия и Финландия за плащане в градския транспорт.

Коментар