Първи стипендии “За жените в науката”

Първи стипендии по програмата „За жените в науката” бяха връчени вчера в конферентната зала на Ректората. В съревнованието участват млади жени в България, посветени на научноизследователска работа в областта на естествените науки, съобщиха от Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Елка Кралева и Елисавета Кирилова от БАН са първите две дами, които получават стипендия на стойност 5 000 евро за своите проекти в областта на екологията.

Програмата “За жените в науката” съществува от 1998 година, когато Лореал и ЮНЕСКО сключват договор за сътрудничество и учредяване на международни награди в сферата на естествените науки. В момента програмата включва както международни стипендии за жени докторанти в областта на естествените науки, така и национални стипендии за проекти, които се провеждат самостоятелно във всяка страна.

Стипендии от 5000 евро ще бъдат отпускани като поощрение за жени, които ще продължат да се занимават с наука в родните си страни. През юни миналата година Лореал България, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Софийски университет – “За жените в науката” подписаха протокол за сътрудничество.

Коментар