КРС изиска да отпадне автоматичното подновяване на договори

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) изиска от мобилните оператори да отпадне клаузата за автоматично подновяване  на индивидуалните договори с абонатите, съобщи регулаторът след среща с „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД  и „БТК” AД.

КРС припомня, че в ролята си на медиатор между крайните  потребители и операторите сезира Комисията за защита на потребителите относно проблема. В резултат на това, автоматичното подновяване на договорите отпадна от обхвата на Общите условия на операторите и към настоящия момент се съдържа само в индивидуалните договори.  

Въпреки, че регулаторът не притежава законови правомощия да осъществява контрол по отношение на конкретното съдържание на индивидуалните договори, Комисията изиска от трите оператора да предприемат необходимите действия и за отпадане на автоматичното подновяване на индивидуалните договори. По този начин ще се гарантира изпълнението на Европейската директива за универсалната услуга, която изисква срокът на индивидуалните договори с клиентите да не надвишава 24 месеца, като предприятието е задължено да предложи на абонатите и възможност за сключване на договор с максимална продължителност от 12 месеца.

Съгласно Европейската регулаторна рамка, условията и процедурите за прекратяване на договори между предприятията и потребителите не следва да представляват възпиращ фактор пред промяната на доставчика на телекомуникационна услуга. Именно клаузата за автоматично подновяване на индивидуалните договори възпрепятства потребителите да се възползват пълноценно от правото на избор и да пренасят своите мобилни номера.

Представителите на трите мобилни оператора са дали принципното си съгласие да изпълнят препоръката на регулатора, като са изтъкнали необходимостта от технологично време за предприемане на необходимите мерки по премахване на спорната клауза от всички индивидуални договори на настоящите и бъдещи клиенти.

КРС възнамерява да предложи на Народното събрание да приеме законодателни промени, които да осигурят недопускане на възможността операторите да въвеждат клауза за автоматичното подновяване на договорите.

Коментари по темата: „КРС изиска да отпадне автоматичното подновяване на договори”

добавете коментар...

  1. georgi petrov

    това е хубаво, но трябва да важи и за доставчиците на интернет и тв програми

Коментар