LTE мрежите ще навлязат по-бързо от очакваното

Мобилните мрежи от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution) ще навлязат в световен мащаб по-бързо, отколкото се очакваше, твърдят производители на чипове.

Някои анализатори прогнозират битка между LTE и WiMAX за доминиращ 4G стандарт, но производителите на чипове стоят твърдо зад LTE. На започналата вчера конференция Common Platform Technology Forum не е обелена и дума за WiMAX.

Много анализатори посочват 2014 година като инфлeксна точка за LTE, но този момент ще дойде по-рано, прогнозира Дейвид Стийл, изпълнителен вицепрезидент по стратегическо планиране в Samsung.

Ключови за успеха на LTE ще бъдат глобалните стандарти и възможността те да се поддържат на ниво процесор, отбелязва Джим Томпсън, старши вицепрезидент по инженеринг в компанията Qualcomm, която планира да пусне интегриран 3G/4G LTE чипсет. 20-нанометровата транзисторна технология ще предложи петкратно увеличение на скоростта и 75% по-ниска консумация на енергия спрямо сегашните чипове.

В следващите няколко години LTE мрежите ще станат широко разпространени, а хората ще бъдат наистина изненадани от това колко бързи са те, твърди Джим Томпсън.

Има обаче някои технически трудности пред LTE, свързани с мощността и топлината. Няма начин да бъде добавена охлаждаща система към комерсиалните смартфони, а същевременно те се нуждаят от по-мощни процесори.

Коментар