Паралелният език Scala със солидно финансиране

Изследователската група EPFL (?cole Polytechnique F?d?rale de Lausanne) получи европейско финансиране в размер на 2,3 милиона евро за разработка на свободния език за програмиране Scala. С отпуснатите средства групата ще увеличи двойно щатния си персонал.

Scala е език за програмиране на паралелни системи. В момента липсата на подобни средства и приложения е основно препятствие за ефективно използване на многопроцесорните системи, които стават все по-популярни на масовия пазар.

Екипът на EPFL ще предложи нови механизми за паралелно програмиране, които ще позволят на разработчиците на приложения да намалят стойността и да повишат ефективността на своя софтуер, особено в областта на облачните изчисления.

Scala предполага използване на „езикова виртуализация”. Тя прави възможно включването на предметно ориентирани езици (DSL) като библиотеки на високо ниво в Scala. Отделни предметно-ориентирани езици могат да се създават за области като машинно обучение, флуидна динамика, анализ, финансово моделиране, визуализация и др.

Приложения, които използват различни предметно-ориентирани езици, могат да си взаимодействат едни с други и да споделят общи техники за оптимизация и методи за планиране на задачи.

Езикът Scala се разработва в тясно сътрудничество с Лабораторията за универсални паралелни технологии PPL (Pervasive Parallelism Lab) към Стандфордския университе.

Коментар