“Замразен дим” е най-лекият твърд материал

Изследователи от Университета на Централна Флорида създадoха нов аерогел, който има невероятна здравина и относително голяма площ. Наречен “замразен дим” заради полупрозрачния си външен вид, този аерогел се произвежда от гел, в който течната съставка е заменена с газ. Резултатът е най-лекият възможен твърд материал, съобщи GreenTech.bg.

“Замразеният дим” е отличен проводник на електричество, което го прави идеален за сензорни приложения

Новият аерогел MCNT е базиран на въглеродни нанотръбички. Може да се използва в сензори за откриване на замърсители и токсични вещества, в химически реактори и електронни компоненти.

Традиционно аерогеловете се произвеждат от силициев диоксид, метални оксиди, полимери и въглеродни материали и се използват за топлоизолация на прозорци и сгради, ракети за тенис, гъби за почистване на нефтени разливи и други продукти. Но малцина учени досега са имали успех в създаване на аерогелове от въглеродни нанотръбички.

С плътност от едва 4 mg/cm³ новият аерогел е гъвкав и разтеглив. Освен това “замразеният дим” е отличен проводник на електричество, което го прави идеален за сензорни приложения и му дава потенциал да бъде използван в електрониката.

Коментари по темата: „“Замразен дим” е най-лекият твърд материал”

добавете коментар...

  1. Blah

    Благодаря за корекцията, сега вече е ясно! 🙂

  2. Blah

    Може да е от липса на читави неврони, но бихте ли ми обяснили израза, че нещо не го схващам?!?
    == аерогел, който има невероятно голяма сила ==

Коментар