Американци купиха част от Лаборатория Касперски

Американски фонд за преки инвестиции придоби значителна част от акциите на Лаборатория Касперски – един от големите разработчици на антивирусен софтуер. За първи път в историята на компанията в нея влиза професионален институционален инвеститор.

Двете компании не разкриват стойността на сделката. След приключването й обаче, американският инвеститор General Atlantic ще стане вторият най-голям акционер в Лаборатория Касперски, става ясно от официалното съобщение. Управляващият директор и шеф на европейското подразделение на фонда – Джон Бернщейн ще влезе в борда на директорите на антивирусната компания.

Най-голям акционер в Лаборатория Касперски остава нейният основател Евгений Касперский, който държи контролния пакет. Сделката подлежи на одобрение от акционерите на компанията.

Американският инвеститор е купил акциите от Наталия Касперска, която е съосновател на компанията и председател на борда на директорите. Пред cnews.ru тя посочва, че General Atlantic ще притежава по-малко от 20% от Лаборатория Касперски.

По данни на IDC за 2009 година, компанията заема четвърто място в света сред антивирусните разработчици по приходи ($380 млн.) и първо по ръст (44,5%). Лаборатория Касперски ще използва привлечените средства за развитие на собствени проекти.

Коментар