Нарастват рисковете за Mac OS X компютри

Изминалата 2010 година донесе много нови заплахи за сигурността на компютри с MacOS X. Няколко много сериозни зловредни кодове са останали неразкрити за епълската платформа, по данни на компанията за сигурност  Intego.

Сред новите заплахи са програми от типа спайуер и такива за отдалечен контрол. Версията за Mac компютри на прочутия малуер Koobface обаче не е могла да се разпространи широко.

Но други зловредни кодове са атакували сериозно Mac потребителите. Един от тях, известен като RSPlug, променя DNS-те. И в момента този вирус, който вече е на три години, продължава да инфектира Mac потребители. Малуерът се разпространява пакетиран с кракнат софтуер, фриуер и медийни файлове.

Intego алармира също за уеб-базирани заплахи, които не са специфични за определени операционни системи. През 2010 година са наблюдавани атаки, свързани с фишинг и повреда на данни. Експертите препоръчват на потребителите да инсталират своевременно пачовете за сигурност на системата и приложенията.

2010 беше още една натоварена година за професионалистите по Mac сигурност, заключават от Intego. Появили са се много нови заплахи, които засягат компютрите с Mac OS X, както и мобилните iOS устройства.

Коментар