Учени свързват важни обществени промени с климата

Промени в климата може да са допринесли за значими обществени промени, като например падането на Римската империя. Към подобна връзка насочват последни научни изследвания. Продължителен период на влажни времена е ускорил разпространението на бубонната чума през Средновековието. Друг, 300-годишен период на непредсказуемо време, съвпада с упадъка на Римската империя. Дали това са случайни съвпадения?

Изменението на климата не е задължително причина за тези и други важни исторически събития, казват изследователите. Проучването, което сглобява същински пъзел от ежегодните истории на температурата и валежите в Западна Европа отпреди 2500 години, предлага подробна картина на това как се преплитат климатът и развитието на обществото в продължение на хилядолетия.

С поглед към миналото, тази научна работа може да помогне на обществото да се подготви по-добре за бъдещото изменение на климата, като информира властите за най-добрите решения в областта на управлението на водите и другите ресурси, пише GreenTech.bg.

“Нуждаем се от по-добро разбиране за древната климатична система и нейните колебания, за да разберем съвременните ситуации”, казва Улф Бютген, палеоклиматолог в Швейцарския федерален институт за изследвания в Цюрих. “Това не ни дава конкретни прогнози. Но ни помага да имаме предвид нещо, което е важно да бъде разгледано”.

Бютген и негови колеги съвместно с група археолози са натрупали база данни с повече от 9000 парчета дърво, датиращи от 2500 години. Пробите са както от живи дървета, така и от греди от сгради и други дървени предмети, всички от Франция и Германия. Чрез измерване на ширината на годишните пръстени на дърветата учените са успели да определят температурите и нивата на валежите на годишна база.

За да получат данни за годишните температури, учените измерили пръстените на високопланинските иглолистни дървета, които растат по-бързо в по-топлите лета и по-бавно в по-студените години. За да измерят валежите, учените се вгледали в ширините на дървесните пръстени на видове, растящи ниско, например дъбовете, които растат по-бързо през годините с високи нива на валежи. Други техники пък позволили на учените да разберат точно коя година съответства на всеки пръстен.

Като цяло, анализите показват, че степента на климатичните промени, настъпващи в момента, са безпрецедентни за последните 2500 години. Тъй като данните, свързани с метереологичните условия, съответстват на точни години, учените са в състояние да ги свържат с конкретни моменти в историята.

Данните недвусмислено показват, че изменението на климата е повлияло на културата по драматичен начин. Необичайно екстремни и чести промени в метеорологичните условия между 250 и 550 г., например, съвпадат с периода на изключителни вълнения в политическия и икономическя живот на Европа. Със стабилизирането на метеорологичните условия отново между 700 и 1000 г., от друга страна, обществото започва да процъфтява и бурно се развиват селските райони на Северозападна Европа. Почти по същото време възникват скандинавските колонии в Исландия и Гренландия.

Климатът изглежда е изиграл роля и при епидемията на Черната смърт, при която измира около половината от населението на Централна Европа към 1347 година. В продължение на десетилетия преди избухването на епидемията са наблюдавани влажни лета и силно застудяване, подобни на малък ледников период. Тези условия може да са допринесли за глада и като цяло лошото здравословно състояние на хората, предразполагащи развитието на чумата.

Друг особено студен период в началото на 17 век, съответстващ на Тридесетгодишната война, е времето, когато много хора изоставят Европа и мигрират към Америка.

“Това не значи, че е имало война, защото е студено, – казва Бютген. – Но условията не са били благоприятни. Обществото и без друго е било вече засегнато от политическата криза, когато е започнало да страда от ниските температури през лятото.”

Връзките между времето и социалните събития не доказват нищо, добавя ученият. По думите му, много засушавания, застудявания и други климатични явления не са свързани с големи културни явления. Но констатациите свидетелстват как изменението на климата е действало като един от многото фактори, които са променили живота на хората.

Коментар