Съдебна победа за лиценза Creative Commons

Две съдебни решения потвърдиха правната състоятелност на лиценза Creative Commons. Белгийски съд наказа създател на рекламен клип, в който се използва 20-секунден фрагмент от музикалната композиция "Abatchouck", която се разпространява под лиценз Creative Commons BY-NC-ND (Attribution, NonCommerical, NoDerivatives).

Авторът на композицията твърди, че производителят на рекламния клип нарушава три основни условия на лицензирането – не е указал автора и лиценза, използвал е произвeдението за извличане на комерсиална изгода и е създал производен продукт. С решението си, съдът в Белгия е удовлетворил тези претенции на автора, съобщи creativecommons.org.

Същевременно и израелски съд призна за виновен нарушител на лиценза Creative Commons BY-NC-ND, който е продавал колажи от снимки, без да укаже техните автори и нарушавайки изискванията на лиценза. Снимките са били публикувани под CC BY-NC-ND лиценз в уеб услугата Flickr, но обвиненият твърди, че ги е свалил от друг ресурс, на който не е била указана лицензията. Съдът обаче не е уважил неговото оправдание.

Решенията от Белгия и Израел се явяват съдебни прецеденти по отношение на лиценза Creative Commons, които ще улеснят бъдещите решения в дела по подобни казуси. По-рано същите прецеденти бяха създадени в съдилища на САЩ, Холандия и Испания.

Коментар